Positiv läktarkultur

Tänk dig att du sitter på en middag och ska berätta vad du blev vittne till igår när du var på krogen:
a, En man kom in, gick fram till en kille, tog tag i en ölflaska och drämde den i huvudet på honom. Killen fick åka ambulans och mannen åkte raka vägen i finkan.
b, Några män kom in, pratade med varandra, skrattade, diskuterade, löste sina mellanhavanden och när kvällen var slut gick var och en gick hem till sig.

Vilken av dessa sanna historier väljer du?

Är du journalist svarar du a.

Guliganerna har skrivit ett brev där de kritiserar mediabilden av supporterkulturen och situationen på läktarna.

De menar att bilden i medierna är för ensidig och för konflikt- och problemorienterad.

Så är det givetvis. Medier är inte intresserade av att rapportera om status quo utan av konflikt och förändring. ”Inget har hänt, allt är bra” är en rubrik som knappast säljer blaskan.

Men det Guliganerna gör är att peka på att det faktiskt g ö r s en massa bra saker som aldrig får något utrymme. Det är såklart också sant, av samma skäl som ovan. Här delar Guliganerna sitt öde med många, många föreningar och organisationer som jobbar och sliter utan att tidningen säger pip, förrän en av dess medlemmar gör något olagligt för då tar det hus i helvete. Detta är såklart något som medierna ständigt blir påminda om och som de sällan lyckas komma tillrätta med. Så har det varit på alla redaktioner jag jobbat på.

”Varför lyfter ni inte fram de goda exemplen?” Om jag fått en krona för var gång jag fått den frågan… Svaret finns i det jag sa, men också för att mediernas viktigaste uppgift är att granska och rapportera om oegentligheter. Och det var inte journalister som kastade knallskott på domaren i Södertälje.

Nå. Det Guliganerna skriver är läsvärt. Liksom det som jag länkade till häromdagen angående biljettpriserna.

Kolla in länkarna till höger

Annonser

%d bloggare gillar detta: