Min morsa och Molins

– Och sen blir de skadade i Europamatcherna och så kan de inte vinna Allsvenskan!
Morsan ställde ner tekannan på borde med en smäll.
Vi satt hemma i köket i Frufällan och pratade om den kommande matchen mot det svårstavade isländska laget som skulle spelas samma kväll på Borås Arena. Farsan skrockade åt sin frus experutlåtande.
– Det är en konflikt, sa jag, som alla lag brottas med.
– Det viktiga är väl att de vinner Allsvenskan! fortsatte morsan.
Farsan skrockade.
Jag tänkte en stund på hur det kom sig att denna konversation utspelade sig här och nu. Jag är 45 år. Mina föräldrar är 75. Såvitt jag vet bryddes det inte om fotboll när jag bodde i huset. Men nu gör det det. Jag konstaterade att uppfostran kan gå åt båda hållen.
– Du är inte ensam om den åsikten, sa jag. När Allsvenskan hade sin upptaktsträff i Malmö i våras ställdes Malmö FFs lagkapten Molins inför samma konflikt. Han stod där med SM-bucklan i handen och fick frågan om han skulle välja att lyfta den i höst igen eller om han skulle välja att spela gruppspel i Champions League. Han fick inte välja båda.
– Då väljer jag SM-guldet, svarade Molins.
Det överraskade mig. Jag trodde att han sa det för att blidka fansen, för att inte nedvärdera Allsvenskan. Eller för att han var feg. Men jag undrar om han inte svarade helt rätt sak.

Inför Malmös match mot Falkenberg senast sa tränaren att ”den som inte kämpar mot Falkenberg får inte spela mot Sparta Prag i veckan.” Ungefär. Det är smart. Det är inget svårt att få spelare att kämpa mot Europeiskt motstånd eller mot andra kända lag. Där behövs ingen motivation från tränaren. Men mot Falkenberg, några dagar innan, behövs motivationen. Eller mot Örebro borta i slutet på september. Spelare och tränare säger alltid att de inte tänker längre än till nästa match men det är trams. Se bara på de stora lagen i Europa. Veckan före viktiga Champions League-möten är det alltid bra att sätta sina pengar på att de tappar poäng i den inhemska ligan. Om Messi o.co. vet att de ska möta Chelsea om fyra dagar så kommer de inte att kämpa på samma sätt mot Mallorca.

För spelarna i Malmö FF är matchen mot Prag en match de gärna spelar med voltaren, sprutor och tejp. Att kvala till CL eller EL är fest. Det är vardagen som de behöver koncentrera sig på.

Som Molins sa. Och som Morsan.

Förra året sade Elfsborg att målet var Europa. Vad hände? Man tappade i Allsvenskan. Det hade säkert många orsaker men jag kände en känsla av att man inte tog förlusterna och de sorgliga insatserna av Bangura lika hårt i Allsvenskan när det ändå fanns ett Europaspel att sikta emot. Det var ju där han skulle komma till sin rätt. Och det lyckades. Inte CL och inte Bangura, men väl EL och Beckmann, vilket räddade säsongen sportsligt och -inte minst- moraliskt.

Var det fel av Elfsborg att satsa på CL? Nej. Det var bra. Men man borde ha pratat mest om Allsvenskan. Man borde ha sagt: Gärna en gyllene europaplats men först en rejäl SM-pokal.

Kvalspel är vanskligt. Ett domslut hit, en filmning dit, en stolpe ut eller en missad offside och man kan vara utslagen. För att inte tala om lottningen, som bara i bästa fall är slumpartad. Ett svenskt lag kan inte ha som högsta målsättning att kvala till Europa. Mål ska man kunna uppnå. Men vägen till Europa är kantad av allt för många saker som inte går att påverka för att det ska vara ett bra mål. Att kvala till Europa bör vara en vision, en dröm ett framtida mål. Givetvis ska man när man står inför match göra sitt bästa och ha som mål att gå vidare och bygga sin trupp så att den funkar för det som klubben vill. Men som uttalat mål för en säsong är det inte bra. Risken är att man missar och plötsligt står man då i juli med en säsong som redan förlorat sitt mål. Trots att halva serien återstår.

Argumentet, att man måste tro på att det går att vinna i Europa, att man måste våga måla upp bilder av framgång och så vidare är förvisso inte fel. Men jag tror inte på i det här fallet. Det kan man göra när det väl blir dags för match. Men inte inför säsongen när seriespelet drar igång.

Nej. Jag säger som min morsa och Molins: Allsvenskan är det som gäller. Punkt. När det väl är dags för CL-kval kommer spelarna att vara tända som tomtebloss i alla fall.

***

Sydsvenskan är i alla fall helt tända. Denna sportsida som i stort sett helt och hållet tagit på sig att utgöra ett reklamblad för MFF (allvarligt talat: som MFF själva skulle anlita en reklambyrå skulle det ALDRIG bli lika effektivt) laddar ordentligt.

***

Man måste gilla fansen i Malmö. Precis som tidningen gör det allt för att peppa sitt lag. De rusar efter de sista biljetterna och verkar faktiskt tro att det ska lyckas, trots 2-4 på bortaplan. Det stödet är beundransvärt.

***

Är det bra för Elfsborg om Malmö vinner i kväll? Ja, om de går vidare till CL-play off  och sedan CL kommer det garanterat påverka prestationerna i Allsvenskan. Om de förlorar går de till EL-play off och oavsett hur det går där kommer det också att påverka prestationerna i Allsvenskan. Men det samma gäller även Elfsborg. Så mitt svar är: Jag vet inte. Kan vara både och. Man får se.

Annonser

%d bloggare gillar detta: