Kom hem

Hur går det till i proffsvärlden egentligen?

En spelare, t.ex. Emir Bajrami säljs från Elfsborg till Holland. Där går det som vanligt bra i början och sen går det trögt. Sen säljs han till ett annat lag, spelare en halv säsong, lånas ut till ett tredje och blir skadad. Sen kommer han tillbaka, säljs till ett storlag och bänkas igen. Sen hamnar han i Grekland. Där finns också bänkar att sitta på …

Eller så heter spelaren Denni Avdic. Eller Berisha eller vad som helst. Vad är det med agenter och klubbar? Varför betalar de för spelare som inte spelar? Varför köper de spelare som fastnat på en bänk för att fylla upp sin egen bänk? Köp mig istället. För helsike, jag skulle kunna sitta på bänken i Grekland för halva lönen. Och jag skulle vara jordens gladaste och mest positiva medspelare.

Och så kan ni ju skicka hem Bajrami och Avdic till Borås igen. Och Samuel Holmén.

Stefan Lundin skriver på svensk fotboll om hur svenska duktiga unga spelare lämnar Sverige tidigt och inte når upp till sin potential. Hans vinkel är att spelarna borde stanna i Allsvenskan först för att dels lyfta serien, dels bli bättre rustade för nästa steg. Han har en del (några ganska udda) förslag på regler för detta, men de kan du läsa om själv. Jag vill bara undra över hur det går till när spelare säljs från en bänk till nästa. Vem gagnar det att fotbollspelare blivit varor på en närmast okontrollerad marknad med enorma summor? Fansen? -Nej, de var lika hängivna för 40 år sen. Klubbarna? -Bara de rikaste. Spelarna? -Bara de allra mest lyckade.

Ja. Åt dem som har ska vara givet. Så är det ju.

Men jag tycker att Bajrami, Avdic och Holmén kan komma hem till sommaren. Det vet jag att jag tycker.

Annonser

%d bloggare gillar detta: