Tomheten

Vart ska man vända sig med sin besvikelse? Vem kan ta hand om den rymd av tomhet som finns i bröstet?

Finns det någon att hänga eller någon att slå på käften? Nej. Inte ens om jag sysslade med sånt så finns det någon jag skulle vilja nita.

Jag kan inte vara besviken på spelarna. De gjorde vad de kunde igår. Rio Ave var betydligt snabbare och bättre än senast eller mot IFK. Det var ett högt tempo i matchen. Elfsborg lyckades inte lugna ner det.

Nej, jag är besviken på sporten. På livet. På fotbollen. Det är fotbollens fel att ett lag måste förlora.

Och i slutändan är det målen som avgör fotbollsmatcher.

Målet igår hade gått att förhindra. Det är kanske det enda man kan göra för att gå vidare efter smäll som den igår, att analysera och försöka lära sig.

Alldeles före målet hade Elfsborg bollen nära hörnflaggan. Klarström försökte nog få hörna, men målvakten tog bollen, tappade ut den över straffområdeslinjen, men hämtade in den och slog sedan utsparken som ledde till målet. Med en minut kvar i en match av den digniteten skulle han inte ha fått slå den. En utspark är kanske inte så farlig. Men vill man vara säker på att vinna ska man störa den. Bollen skulle aldrig, för det första gått till målvakten. Den skulle ha hållits kvar vid hörnflaggan, eller gått in och ut till inkast. Prodell var närmast målvakten, han borde gått fram och stört, tacklat, tagit ett gult kort, tjatat och stört. Keene hade gjort det.
Jag klandrar inte Klarström eller Prodell. Det ger ingenting. Tänker bara att om man hade fått ändra en enas sekund i det förflutna … nej, då hade man valt att störa Hitlers farsa under samlaget som avlade Adolf, så att en annan spermie hunnit fram. Kanske en flicka? Men efter det … Nej. Det är inte konstruktivt. 
Men man kan lära sig. Det var tur för Rio Ave att bollen rullade in. Men det var inte otur att Elfsborg släppte ifrån sig bollen, att Rio Ave fick slå upp den, att de fick genomföra anfallet. Nästa gång måste Elfsborg arbeta lite hårdare, lite längre. Det gjorde Rio Ave. Därför hade de lite mera tur.

Men den lilla analysen hjälper inte mycket. Det är bara en droppe i rymden av tomhet. För just nu går det inte att fylla det tomrummet. Det krävs många droppar för det. Men jag vet att det kommer att gå. Jag har till exempel kommit över Senegal 2002. Det tog i och för sig 10-12 år, men nu är jag inte längre bitter. Så 2022 kanske jag slutat vara ledsen? 

Det enda som kan bota en sådan här sorg är en framgång. Då kan det gå fortare.

Annonser

4 svar to “Tomheten”

 1. Grodan Boll Says:

  Man skulle kunna hävda att vi hade en del tur som överlevde straffarna i Baku, ytterligare lite matjord i fickan på Island. Nu vände det. Man skulle också kunna medge att över två matcher var Rio möjligen det något bättre laget. Men det var Red Bull mot Malmö också – och det hjälpte dem icke. Målen, och bara målen, räknas. Fast i grunden håller jag helt med. Bittrare än så här blir knappast en förlust. Det var ju klart. Men ändå inte. Många tycker Holmen var bäst. Kanske. Men med det spel Elfsborg valde lyfter jag hatten för Prodell. Vilket slit, vilken förmåga att suga ner bollar slagna på måfå och ge laget lite andrum. Tog oändligt med stryk utan gnäll. Etersom han nästan aldrig gör mål och eftersom vi nästan aldrig spelar så i Allsvenskan är detta nog så bra som vi får se honom. Huvudproblemet är detsamma som i Allsvenskan fast tydligare i en match som denna. När Elfsborg ska spela den fotboll de vill spela, med hög fart i löpningarna och i passningsspelet, så räcker tekniken inte till. Rohdén är typexemplet för detta. Kanske den bäste fotbollslöparen i Allsvenskan, sprinter och maratongubbe i ett paket. Och ett hjärta som man bara kan älska. Men bollbehandlingen är helt enkelt för dålig. Första touchen är kass. Bollen lyfter alltid några decimeter från marken i alla mottagningar och det tar tid att få kontroll igen. Hur många gånger springer han inte rätt och slätt ut över linjen med bollen? Lite bättre funkar fartspelet förstås på plastgräset och troligen är det trots allt bara Malmö och kanske Häcken i Sverige som gör detta bättre, men ändå. Här ligger, enligt mitt sätt att se, den stora utvecklingspotentialen för Elfsborg.

  • Olle Svalander Says:

   Hallå. Visst är bollbehandlingen det viktiga. Men just Rohdén är faktiskt riktigt bra på att behandla bollen i hög fart och slå passningar på ett tillslag. Har jag tyckt. Kanske inte på att ta emot bollen, men i passningsspelet tycker jag att han funkar.

 2. Niklas Says:

  Det grymt tråkiga är att alltför många spelare i Elfsborg, spelare som i en allsvensk kontext beskrivs som tekniska, tappar sin bollbehandling och sitt passningsspel när tempot höjs till internationell nivå. Så många unforced errors igår.

  Det hopplösa är att det känns som ett moment 22. Hur ska Elfsborg kunna lära sig att behärska ett internationellt tempo när man har HBK och Mjällby som sparringpartners? Allsvenskan är en ”ångestliga” där alltför många lag brunkar till sig poäng för att undvika nedflyttning, vilket hämmar spelutvecklingen för samtliga lag. (Det gör iofs MFF:s prestation ännu större, all cred till dem.)

 3. Andreas Says:

  Älskar din blogg 😀 en liten reflektion. Malmö ff är vidare till Champions liege. I slutet av matchen pratade kommentatorerna om hur viktigt det är att hålla bollen kvar uppe hos motståndarna. en inkast för Malmö tog drygt två minuter…. Tråkig fotboll? Javisst! Men effektivt? Japp! Tycker det är riktigt synd för Elfsborg kämpade som fan igår och som oftast! men ska man vara riktigt ärlig så finns det oerhört mycket att nöta in, och jag betonar igen att många spelare är alldeles för ojämna… Tex Larsson, Beckman. Jag är helt övertygad att Elfsborg är det bättre laget av dom båda men tror det saknas lite självförtroende! Forza Elfsborg!!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: