Att inte vara ett kryp

Jag går inte längre i kyrkan. Jag får alltid liksom akut ADHD i en kyrkbänk. Jag läser sällan Bibeln. Jag har redan läst den och det finns så många andra  böcker jag vill hinna läsa innan jag dör. Men jag minns Matteus 25:31-46

Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.

/…/ Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig

Efter detta stycke vänder sig talaren som är typ Gud till de som inte gjort något av detta mot människor i nöd. Och de får det hett om öronen, vill jag lova.

Jag tror inte på helvetet i livet efter detta. Men jag tror på helvetet i det här livet och över hela världen lever människor i det just nu och den som inte vill öppna dörren för dessa när de knackar på och ber om hjälp är inte människor. De är kryp.

Men Hallå! Vad har detta med fotboll att göra? Jo. Jag kommer till det, nu.

Det är väl knappast nån överraskning att gillar Elfsborg och inte gillar SD. Men om du gillar dem så sluta inte läsa än. Läs färdigt och skäll ut mig sen om du vill.
På söndag kväll kan vi stå inför ett antal olika situationer beroende på om Elfsborg vinner eller förlorar och om Sverigedemokraterna går fram eller backar.

Det är läge för en matris men jag kan inte rita sådana här så jag får förklara:

1. Elfsborg vinner och SD backar.
2. Elfsborg vinner och SD går fram.
3. IFK vinner och SD backar.
4. IFK vinner och SD går fram.

Läge 1 är såklart bästa tänkbara. Läge fyra sämsta tänkbara. Tänk att vakna på måndag morgon och inse att Blåvitt och SD vunnit på Elfsborgs och Sveriges bekostnad! Fasa.

Läge 2 och 3 är svårare att värdera. Jag ska ärligt säga att jag inte vet vad som kommer att kännas värst. Med hjärnan svarar jag givetvis att jag föredrar läge 3. Att IFK vinner är trots allt inte en nationell katastrof och det kommer ju fler matcher men inte fler val, än på ett tag.
Men med hjärtat känner jag att jag nog skulle bli mera deppig av en Elfsborgsförlust än av att SD går framåt. I alla fall nu, i förväg. *tar upp skämskudden*

Ja. Så ytlig är jag ibland. Och det kanske du också är? Istället för att engagera mig i arbetet för öppenhet och medmänsklighet och mot rasism och fascism så lägger jag min energi på fotboll. Bröd och skådespel, kallade den romerske poeten Juvenalis det som gjorde att demokratin i Rom gick på dekis. Kejsaren gav folket mat och gladiatorspel och det räckte för att människor skulle glömma sitt personliga ansvar att upprätthålla en anständig mänsklig gemenskap.

Öl och Elfsborg. Är det det jag lägger min energi på, istället för att hjälpa människor som behöver det och att prata med folk om vikten av att inte vara ett kryp? Och ju mer jag tänker desto mer förstår jag att jag hellre tar en Elfsborgsförlust mot IFK på söndag än jag ser SD gå fram i valet.

Söndagens val handlar egentligen om att vara eller att inte vara en mänsklig människa. KD, M, C, Fp, S, Mp och V (om de får vara med) kommer alla att driva ungefär samma politik under budgettaket. De kommer att göra upp om försvar och skola och andra stora frågor som de alltid gjort. Skillnaden kommer att vara som att äta kött eller fisk till lunch, som stekt eller kokt potatis. I alla fall om man jämför med SD.

SD är ett annat parti. De vill göra folk rädda, de ställer svaga grupper mot varandra för att skrämmas, de arbetar anonymt i internets stinkhål. De säger en sak offentligt och en annan sak när de är ärliga. Rädsla och hat är deras drivkraft och deras metod.

Jag förstår om folk är rädda för det obekanta. Jag respekterar att du är orolig för jobb och framtid. Jag kan till och med respektera att du blir osäker och stressad när du inte förstår din grannes språk eller seder. Men jag respekterar inte det parti som blåser upp den rädslan i syfte att vinna makt och att ännu mer kunna förtrycka samhällets minsta.

Som del av den fjärde statsmakten brukar jag rösta blankt. Men inte i år. När jag går till vallokalen har jag en fråga i huvudet:
Är jag en människa eller ett kryp? Jimmie Åkesson har gjort sitt val. Har du?

Annonser

%d bloggare gillar detta: