Gazprom

Gazprom. Du kommer att se det ordet om du följer Champions League i kväll. Gazprom är huvudsponsor för CL. Och jag vill att du ska tänka på att när Malmö FF pratar om miljoner från Champions League så är det från Gazprom pengarna kommer. Inte varenda krona, men många av dem.

Gazprom är ett olje- och gasföretag från Ryssland. Under Sovjet var det statligt ägt, men under 90-talet delades företaget ut till chefernas familjer som blev miljardärer, oligarker. Putin såg till att ta en del tillbaka och idag är Ryssland företagets största ägare.

Företaget gjorde en vinst efter skatt på närmare 26 miljarder dollar (Wikipedia).

När man talar om ryska gasleveranser till Ukraina så är det Gazprom man talar om. När man talar om att Ryssland stänger av gasen för Ukraina, att man tar ut höga priser, att man använder gasen som ett utpressningsmedel för att hindra att Ukraina närmar sig EU så är det Gazprom man talar om. Gazprom leds av en person som Putin tillsatt och som är Rysslands energiminister. Gazproms chefs chef är alltså Putin. Samme Putin som invaderade Krim, som nu bedriver ett krig i Ukraina utan att erkänna det. Ett krig som fått EU och USA införa sanktioner mot Ryssland och som fått Ryssland att införa straffsanktioner på varor från väst, som frukt och ost och annat från Finland och Estland etc. Ett krig som handlar om gaspengar, om gasledningar, om makt över naturtillgångarna och om Rysslands och Putins ambition att kapa åt sig delar av ett annat land.

Så när tidningarna skriver om alla miljoner som Champions League genererar kan det vara intressant att veta bara lite om var ifrån pengarna kommer. Och vem som betalar.

Uefa har ett program som heter Clean Arena. Det var det som gjorde att Borås inte fick U21-Em, då MAX inte fick vara på plats, du vet. Eftersom ”clean arena” på Uefiska betyder ”endast våra sponsorer får synas”.

Gazprom är ett olja- och gasbolag. Clean arena. Leve fotbollen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: