Allt om framtiden

Jag saknar djupledsspelet. Utan Hult stannar Elfsborg, sa jag nån gång. Och så är det. Speciellt om inte heller Lasse Nilsson är på planen.

Beckmann är ingen löpare. Jag vet inte riktigt vad han är, men han öppnar inte motståndarens försvar med löpningar som Nilsson gör. Han vill ha bollen på fötterna och gulla med den en stund.

Och Prodell. Ja, han har inte blivit den straffområdesspelare och avslutare jag trodde. Han flyter omkring lite överallt i anfallet. Kanske enligt instruktioner, men jag saknar en spelare som alltid finns i straffområdet och som alltid avslutar mot mål.

Vadan denna inledning? Jo, jag tänker på nästa år. Ingesson och Mian fortsätter antaligen. Men vad för lag ska de ha?

Jag tror att Johan Larsson försvinner. Kanske är det läge för Svensson att kliva av också? Då behöver Elfsborg skaffa spelare. Det gör de i alla höndelser. De behöver kraft i straffområdena. Båda två.

De behöver en högerback, en vänsterback och två mittbackar. Klarström och Jönsson har nog gjort sitt som startspelare. Längst fram behöver Elfsborg en Prodell, fast som gör mål.
Djupledslöpande spelare har de i Nilsson, Hedlund och Zeneli. Nån av två sistnämnda borde kunna nå full allsvensk klass nästa år. Elfsborg är ett lag som vill föra spelet, men det är inte fel att ha en eller två spelare som kan användas vi omställningar, där man kan slå en boll på ytan och veta att de alltid finns som enkelt och farligt alternativ. Häcken och Helsingborg har vunnit många matcher på det viset, igår såg jag Örebro göra det mot Falkenberg.

Men ska Elfsborg satsa på att vinna Allsvenskan så behöver de också en gubbe som gör en tio, femton mål. Vem det ska vara? Det vet jag inte. Kanske Prodell om han får sitt shit together?

På mittfältet tycker jag att Adam Lundkvist kan ta över efter Svensson, om han nu lägger av. Ingen enkel uppgift, men det är det inte för någon. Helst skulle jag se att Samuel Holmén kom hem och gjorde det, men det har jag hoppats länge …

Jag vet inte om det är sånt som Ingesson diskuterar med Andreasson inför förlängningen av kontraktet, men om jag var han skulle jag prata om sånt.

2014 var tänkt som en nystart, med egna spelare och nytt spelsystem. 2015 kanske man kan bli av med Jörgen Lennartssons lönekonto och andra konton och förhoppningsvis lägga lite mer resurser på spelartruppen.

Jag uppskattar verkligen tanken på att låta egna spelare kliva fram och vill inte se att Elfsborg överger den för en massa köpespelare. Men av de sex spelare som flyttades upp från U-laget förra året är det Lundkvist som tagit en plats, Zeneli har haft en hyfsad säsong som inhoppare men det är inget genombrott. Av övriga är det bara Andreasson som spelat i Allsvenskan. Hittills.

Per Frick har också gjort det hyfsat. Om han nu räknas till de nya. Men han och även Zeneli har möjlighet att göra en bra höst och få ett genombrott, om de har tur.

Nästa år vill jag se Elfsborg spela så här:

Mål: Ellegaard – Om han bara kunde plocka några fler inlägg skulle han vara komplett som målvakt.
Backlinje: Mr X, Anton Lans, Sebastian Holmén, Mr Y
Jag tror Larsson försvinner. Klartström kan ta högarbacken, men här behövs en ny spelare också.
Mittfält: Henning Hauger, Adam Lundkvist, Victor Claesson.
Claessons utvecklingskurva går uppåt om än inte så fort som många hoppades. Nästa år kan han vara mogen ett större ansvar. Lundkvist är värd en chans på mitten. Ska han spela vänsterback kan Rohdén ta mittfältsrollen.
Anfall: Nilsson, Frick, Zeneli
Jag tror på fart. Och Frick är en tuff kille, han är den spelare i truppen som mest liknar en striker. Men jag kan tänka mig att se Beckmann i den rollen, han kan hålla i bollen och fungera både som länkspelare och som avslutare. Eller för all del Lasse Nilsson centralt. Med tydlig uppgift att hålla sig framför mål och inte fladdra iväg. Med Nilsson eller Beckmann centralt skulle Zeneli och Hedlund kunna ta var sin sida.

Detta bygger på att Svensson slutar frivilligt. Annars lär han konkurrera om en startplats. Dessutom tycker jag det är dags att tacka Mobæk för allt han gjort. Han är fortfarande ingen dålig spelare, men Elfsborg bör kunna hitta en bättre mittback. Har han tid kvar på sitt kontrakt kan han få vara kvar, han är ändå en traditionsbärare och han verkar vara en spelare som håller moralen högt träning.

Jag tror ändå att laget behöver ta in minst en mittback med erfarenhet från spel på hög nivå. Och en rutinerad avslutare som gör mål. Det behövs.

För vi ska komma ihåg att om Johan Larsson flyttar förlorar Elfsborg den spelare som skjuter mest och som startar väldigt många anfall. Skulle även Svensson sluta måste Elfsborg hitta nya anfallsvägar.

Ja, ja. Långt och förvirrat blev detta. Men nu vet ändå Elfsborg hur de ska göra i framtiden.

Annonser

%d bloggare gillar detta: