Eldsjälar

Denna söndag kommer AIK till Borås Arena och det går inte att prata om AIK utan att prata om deras publik. Inte ens AIK kan prata om sig själva utan att prata om sin publik.

Förra året var det vårmatch och saven steg i Solnatrollen och Bangura hade valt att inte gå till AIK en tredje gång och det hade retat upp trollen ännu mer. De drog enligt utsagor genom stan med masker och brôt och lär ha plundrat ICA Kvantum på sånt de ville ha och ansåg att de kunde ta. Polisen såg på. De ville inte störa AIK:s marsch igenom staden eftersom de kände att de inte hade en chans. Polisen har säkert en annan beskrivning av sin taktik men faktum kvarstår: Anförda av maskerade män gjorde AIK:s publik vad fan de ville i Borås medan polisen tittade på.

Sånt där retar upp folk.

Något helt annat: Supportergruppen Yellow Fanatics drog på sig masker och tände någon form av pyroteknik mot IFK Göteborg. De tände dem i paus, för att inte störa matchen, misstänker jag. Det var nog inte sista gången i år. Jag tror att det kan bli mer av den varan mot AIK. Det laget tänder heta känslor.

Inte för att jag bryr mig mycket om ett stort tomtebloss eller två. Det som stör mig är när matchen avbryts på grund av att några klantskallar fyller arenan med rök eller utsätter andra för fara med korkat eldande. Då tycker jag att man inte visar respekt för spelet och sina medmänniskor i publiken. De som gör så borde få böter, samt förlora sin rätt att beträda den arenan igen.

Yellow Fanatics grundades av den som nu är Elfsborgs SLO. Flera av dem är ledande i klacken och drivande supportrar. Om de genomför en bränning för att protestera mot förbudet att bränna och för att vara lite balla, så sker det med mångas goda minne.

Det pågår ett litet krig mellan klackarna och SvFF om rätten att bränna bengaler. Det utkämpas i mötesrum och på läktarna. Det är uppskruvade tongångar. Maktspråk. Masker. Poliser. Böter och banderoller. Knasbollar och pampar, eldsjälar och kids i en salig röra.

Eldsjälar är ett bra ord i sammanhanget. Utan Yellow fanatics hade boråspubliken inte fått se lika mycket enastående läktarkultur på arenan. Det hade inte varit samma drag och stämning heller. De är människor som brinner för Elfsborg och är inblandade i mycket. Och de gillar att elda för det har blivit en het fråga, en symbolfråga. Och som alla symbolfrågor verkar den omöjlig att lösa.

Under tiden ligger Elfsborg tvåa i Allsvenskan, Henok Goitom – AIK:s Markus Rosenberg – är skadad och Arber Zeneli ser pigg ut. Säsongen kan bli en av Elfsborgs bästa. Och det med ett lag som senast hade åtta eller nio egna produkter på planen, samtidigt. Den yngste var inte ens född när den äldste gjorde A-lagsdebut.

Annonser

%d bloggare gillar detta: