Brinna brunnit brann

Bengaliska eldar splittrar Sverige värre än Sverigedemokraterna.

Sportbladet skildrar konflikten bland annat här. Det finns flera artiklar i ämnet.

Min egen uppfattning är att det är obegripligt, hur arga de som ogillar bengaler är. Obegripligt att somliga väljer att skita i fotboll bara för att slippa riskera att se en bengalisk eld hundra meter bort på en annan läktarsektion.

Det är också obegripligt hur man kan höra sig själv resonera som somliga som eldar utan att höra hur dumt man pratar och genast censurera sig själv.

Är du allergisk mot rök eller astmatisk kan jag förstå att du har det svårt. Men då behöver du inte heller stå nära där bengaler riskerar att brinna. Är du bekymrad över att bli bränd så kan du likaledes hålla dig undan. Så vida inte någon är helt jävla dum i huvudet och tänder bland barn och andra eller kastar sin eld. I så fall är det inte elden som är problemet utan personen som eldar.

Och jag kan absolut fatta att man ogillar bengaler, men så länge det inte stoppar matchen tänker jag att du kanske kan skita i att någon annan bränner en och koncentrera dig på matchen och tänka att: ”Tja, det var ju löjligt. Nu kollar jag på fotboll.”

Men icke. Det är helt uppenbart inte möjligt idag. Det är synd.

Dagens ord: polariserad. 

Annonser

8 svar to “Brinna brunnit brann”

 1. Andreas Says:

  Saken är nog med risk att vara cynisk är att jag tror många som bränner bengaler och maskerar sig oxo har en tendens att gå steget längre och bruka våld eller provocera. Sen ihop med stora banderoller med texter ACAB osv som är direkt riktat mot polis hör enligt mig inte saken bättre hellre….. Älskar att gå på fotboll men ibland på vissa matcher är stämningen väldigt spänd, man liksom känner att en liten sak kan få många att spåra ur på en kort tid. Därför väljer jag att inte ta med min lilla dotter på match…. Fegt? Ja kanske men sirligt och sant. Med vänlig hälsning, Andreas

  • Olle Svalander Says:

   Hur gammal är din dotter?
   Jag tog med Sam när han var liten. Han somnade på Råsundas betong mellan Sverige-Ungern bland annat.

   Men han gillade spektaklet. Han tyckte om atmosfären etc. Men det var först när han blev lite äldre som han orkade sitta en hel halvlek.

   Jag har inget till övers för ACAB, maskering o.dyl. för mig är personer som lägger tid på det på fel arena.

   Det du ger uttryck för är viktigt. Årets Allsvenska har tappat publik. Dödsfallet i Helsingborg har säkert bidragit. Men det måste finnas fler orsaker. Elfsborg, inte minst, har tappat åskådare och jag har svårt att tro att det är bengaler på Borås Arena som gjort det. Men det tas säkert som en av flera ursäkter för att motivera för sig själv varför man inte går.

   Hur få hög och god stämning på en arena? Det är frågan. Jag var inte på AIK senast men via TV verkade stämningen utmärkt. Laddad, högljudd, het, men inte aggressiv. Bengalerna till trots.

 2. Jörgen T Says:

  Magnus säger precis det jag tänker, jag vill inte låta några stollar förstöra mitt besö. Ska ärligheten fram brukar det inte stoppa med bengaler heller. Att det är lugnare nu beror på att det nyligen blev ett dödsfall, inget annat. Det har inte gjorts något vettigt från förbund, klubbar eller supporterhåll, det är bara en tidsfråga till det smäller igen och så länge man tänker fortsätta släppa in folk med vad som helst på arenan kommer jag inte ställa/sätta mig där. Att jag sen inte kan få dig att förstå är synd, du måste inte tycka som jag, du får gärna välja att ha fel.

  • Olle Svalander Says:

   Jag tycker att man ska skilja på bengaler och slagsmål. Det är något som inte fungerat i Sverige. Här räknas alla som inte är lydiga som huliganer. En femtonårig Elfsborgare med ett nödbloss klumpas ihop med en 28 åring firmadåre från Helsingborg.

   Sen skulle jag gärna klara mig utan bengaler. Utan att sakna dem ett skvatt.

 3. Magnus Holmgren Says:

  Hej igen! Nej, i ärlighetens namn får jag väl erkänna att vi inte hade några större andningsproblem, utan det var mer för att illustrera den principiella frågeställningen: Hur mycket ska ”vanliga fotbollsupportrar” behöva tåla för att man från olika håll vill gå de olika ”firmorna” och liknande grupper till mötes i flera frågor?

  • Olle Svalander Says:

   Skönt för er, även om jag förstår om det störde er matchupplevelse ordentligt.
   Du sätter fingret på frågan som just nu brinner alldeles onödigt het. Och som måste lösas.

 4. Magnus Holmgren Says:

  Hej! Jag och sambon har säsongsbiljett och sitter ganska nära bortaklacken. Sambon har vissa allergiproblem då blir det litet svårt att göra som du säger ”Men då behöver du inte heller stå nära där bengaler riskerar att brinna. Är du bekymrad över att bli bränd så kan du likaledes hålla dig undan.” Ska vi låta bli att gå på fotboll de gånger det finns risk för bengaler? Är det något som läggs ut på en hemsida så att man vet? Ska vi bli tvungna att permanent flytta från våra mycket omtyckta platser? Har inte riktigt förstått att tända bengaler på fotbollsmatcher skulle vara en av de mer viktiga mänskliga rättigheterna. Inte heller rätten att få vara maskerad när man ser på fotboll.

  • Olle Svalander Says:

   Det är klar att det är olyckligt. Hade ni problem i söndags?
   Jag är väldigt mycket emot maskering. Och kan gärna slippa bengaler också.
   Jag menar bara att om folk resonerade på samma lugna vis som du skulle frågan nog snart vara löst.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: