Moraliska pekpinnar

Om det finns mycket pengar så finns det brottslighet. I spelbolag finns det mycket pengar. Spelbolag är en modern form av ett uråldrigt lurendrejeri. Att blåsa kunderna är liksom hela affärsidén. De säljer en fåfäng dröm. Alla vet det. Men spel är så rotat i människors själ att det funkar.

Om detta har jag skrivit en roman. Läs den. Den är skitrolig och toppenbra. Finns i pocket, som e-bok och som ljudbok.

pengar-sex

Men jag ska inte prata om det nu. Jag ska prata om reaktionerna på uppgifterna på uppdrag gransknings program som sänds i kväll.

Om spelbolag vill tjäna miljoners miljoner genom att lura av spelare deras pengar så kommer spelare att vilja vinna. Och de kommer att försöka luras tillbaka. För spelbolagen är det en affärsidé. Det är självklart att spelare kommer att se det på samma vis. Att de bildar bolag för att få del av de stora pengarna.

Detta är en industri. En spelindustri som tjänar pengar på att sälja idrott till spelare på sina villkor. På sina villkor. Upprepningen är medveten. Det är nämligen inte Gud eller de gamla grekerna som uppfunnit och slagit fast dessa regler och villkor. Det är bolagen och i viss mån stater med lagar.

Spelbolagen gillar att framställa sig själva som garanter för ärlig idrott, som väktare av sjysshet, riddare av idrottslig ridderlighet.  Det gör de för att behålla sin egen trovärdighet. Om idrottare skulle prestera under sin nivå medvetet skulle deras affärsidé falla.

Idrottsmännens höga moral är garanten för spelbolagens inkomster. Det är därför de lägger ner stora pengar på att söka efter matchfixningar runt om i världen. Spelbolagen gör idrottarnas moral till ett kapital. Då är det självklart att spelare kommer att se det på samma vis och försöka få del av det kapitalet.

Bet 365, Unibet, Ladbrokes och alla andra hundratals spelbolag tjänar miljarder på spel. Men. Det är också deras verksamhet som är orsaken och förutsättningen för att spelare fuskar mot sig själva och gör upp matcher. Hade det inte funnits enorma pengar att tjäna hade det inte heller funnits skäl att fixa matcher.

Sen kan man säga att om det inte funnes seriösa och transparenta spelbolag så hade det funnits svarta bolag som inte lagt energi på att spåra matchfixningar och liknande. Och det är troligen sant att det är bättre med en vit spelbransch än med en svart.

Men jag accepterar inte en världsbild där rika spelbolag sitter i skatteparadis och delar ut moraliska pekpinnar för att Svensk fotboll (i detta fallet) ska gissla sig själv med dem.

Spelbolagen har skapat situationen och exploaterat idrotten. Det är era miljarder som är roten till det onda. You fix!

Annonser

%d bloggare gillar detta: