Bengaler och Bob Dylan

Bengalfrågan fortsätter att vara het och bisarr. Senast ut är IFK Norrköping. Fans eldade utav bara sjutton och då blev ordföranden arg. Här hade de skjutit till pengar till fansens resa eftersom det var en viktig match och då eldar de bengaler till sexsiffriga bötesbelopp. Då sa ordföranden det i medierna och då blev fans över hela landet lika skogstokiga som han själv.

– Hur kan du göra så när klubben är i ett så utsatt läge? sa folk.

Det är väldigt illustrativt. De som bränner bengaler får inte kritik. Trots att det är de som orsakat problemen. Själva säger eldarna att det är reglerna som orsakar problemen. Det är som stoppa vapen i folks handbagage och sedan skylla på lagen och flygbolagen när dessa inte får följa med.

Om det aldrig mer tänds en enda bengalisk eld på en fotbollsarena i Sverige kommer 99% av publiken tycka att det är skönt eftersom det flyttar fokus tillbaka till fotbollen. 1% kommer att tycka att alla andra har fel.

En annan logisk kullerbytta jag hörde talas om uppstod under matchen mot Malmö. Någon på Elfsborgs läktare drog av en rökfackla. Det förvånade tydligen alla. I vanliga fall brukar det vara en speciell grupp som står för pyrotekniken på läktarna. Nu blev även deras företrädare tagna på sängen. Vilken blev då deras reaktion? Blev de glada eftersom de gillar pyroteknik?

Nej, de blev förbannade.

Tydligen finns det regler för hur man får bryta mot reglerna. Om och man bryter mot dessa regler så blir de regelrätta regelbrytarna arga.

För mig berättar dessa två episoder följande:

1. Somliga personer saknar inlevelseförmåga, eller Theori of Mind , förmågan att förstå hur andra människor kan se saker från ett annat perspektiv än ens eget. (Hundar har denna förmåga. Det har inget med saken att göra men jag älskar hundar. )

2. Bob Dylan hade som vanligt rätt. – To live outside the law you must be honest.

Annonser

4 svar to “Bengaler och Bob Dylan”

  1. Bo Says:

    Eller så blir folk förbannade för att en rökbomb ofta genererar lika mycket böter som 10. Då tycker nog de flesta att det är mer effektfullt med 10 om man ändå ska få böter. Jag tycker att pyroteknik ska användas i stora arrangemang med dagens regelverk, då blir det effektfullt.

  2. Simon Says:

    Haha, vilka blev förbannade pga röken?

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: