Förbjuda bortasupportrar?

Bosse Johansson, ordförande för den klubb som samlat in 700 000 kronor till cancerfonden, vars supportrar samlat in 100 000 (tror jag det var) och som hyllade sin sjuke tränares sista match med klubben, fick efter matchen svara på andra frågor.

Anledningen: Ett tjugotal personer tände bengaler och såg till att rökfylla arenan och försena matchen två gånger. Dessutom slängde de en smällare som skadade en brandman och skrämde skiten ur många människor.

Nu säger han det som jag själv funderade på när jag såg på matchen. Är det dags att säga nej tack, till somliga lags supportrar?

Om det händer, så kommer det att bli svårt att åka på bortamatch till Stockholm i fortsättningen. Och om det händer så vill jag vara väldigt tydlig med att de som orsakat detta är de tjugotal personer som brände bengaler idag, som skrek och hetsade mot ordningsmakten. De och alla de andra som gjort så. Det är de som skapat problemet. Inte Bosse Johansson och de som insett att de inte kan hantera säkerheten.

Igår var det planerade slagsmål i Göteborg. Hammarbys och IFKs firma ska ha träffats för att slåss. Cirka 40 pers hamnade i finkan. Jag har tidigare sagt att man måste skilja på de som slåss och på de som bränner bengaler. Det är så klart helt olika saker. Men jag orkar inte längre prata om det.

Jag kan inte se att bengaliska eldar eller annan pyroteknik tillför någonting. Det var 11 450 personer på Arenan idag. Jag har svårt att se att de 10 500 som inte var djurgårdare, eller fotbollen i stort, skulle förlorat något om Djurgårdens sektion varit tom. Kanske ska Elfsborg satsa på att skapa en familjeläktare där istället med billiga biljetter för familjer, barn, skolklasser och ungdomslag?

Annonser

8 svar to “Förbjuda bortasupportrar?”

 1. Algot Says:

  Det är väl inte svårare än att bortasupportrarna kommer gå in på någon annan sektion då istället och ställa sig där? Det skulle ju med andra ord inte lösa någonting.

  • Olle Svalander Says:

   Det beror på hur man säljer biljetter och på hur man kommunicerar. De kan ju få en ruta med sittplatser långt upp i ett hörn. Tex. ?

   • Algot Says:

    Kommer det att lösa något problem? Inget av det du skriver om kommer försvinna för att supportrarna står på en sittplatssektion som inte är avgränsad istället för på bortastå.

    Man har försökt lagstifta och ändra regelverket för att få bort pyrotekniken från arenorna i över tio år nu. Ingenting hjälper.
    Några exempel:

    Matchen fördröjdes och spelarna togs in i omklädningsrummen två gånger igår. Till vilken nytta? Pyrotekniken eller röken störde inte. Jag förstår om man gör det om det ligger rök över hela planen så att man inte ser något men nu känns det bara fjantigt.

    Huliganlagen infördes 2007 där misstänkta ska kunna straffas utan rättegång och folk skriker om hårdare tag.

    Jag tänker att det kanske är dags att tänka i nya banor och lyssna på supporterföreträdarna i supporterunionen.

   • Olle Svalander Says:

    Det går lätt att avgränsa en sektion

   • Olle Svalander Says:

    Avgränsa sektion på sittplats. Och inför andra åtgärder. Som det är nu funkar inte. Dialogen har inte heller funkat. Tyvärr.

 2. Andreas Says:

  Fasen vad jag kommenterar 😉 men att förbjuda borta supportrar tror jag inte ett smack på. Dom flesta som sköter sig råkar ju illa ut då och en del av atsomsfären byggs ju upp genom två seriösa klackar. Förutom ikväll. Malmö ff riskera ju att få spela utan publik vid bengaler och knallskott och dryga böter. I nästa match skötte ju sig fansen exemplariskt då dom givetvis vill se fotboll. Kan hårdare straff och spel för tomma läktare som straff vara något? Att polis tillsammans med ordningsvakter tar fighten på läktarn, rikta vattenkanon mot eldandet och helt enkelt slå tillbaka mot motståndet? I rätt stämning kan bengaler vara riktigt stämningshöjande men problemet är oxo att det drar till sig fel folk. Ikväll när jag som sagt satt såpass nära så kände jag att kaoset verkligen låg i luften när 15 vakter stog framför på planen och ett tusental skrek att vi gör som vi vill

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: