Mer om bortafans

Jag tycker inte det är bra, men det är bättre. Så vill jag sammanfatta min uppfattning om Bosse Johanssons utspel.

År efter år har AIK och Djurgården kommit med stora följen som varit stökiga och besvärliga. Varför ska man fortsätta ta emot dem med öppna armar? Igår uttryckte de i ord vad de visat i handling tidigare: vi är Stockholmare och gör som vi vill.

De kommer utan att visa respekt, utan att uppföra sig. Och de skrattar åt arrangörernas försök att skapa trevliga arrangemang för alla. Varför ska man underlätta för dessa att komma och pissa på en? Och måste en arrangerande förening gapa och svälja år efter år? Den frågan har jag funderat mycket över.

Hur ska man då göra för att stänga ståplats och få lugna arrangemang? Det kan man fundera på. Jag tror det finns många sätt. Styrd biljettförsäljning, id-kontroll, stängd bortaståplats, höjda priser för folk utan säsongskort ( dessa bör då kunna köpa extra biljetter till reducerade priser) etc. Det gäller att göra det skitjobbigt för de som vill sabba. Så jobbigt att det inte är värt det.

Visst är det tråkigt. Men det är bättre än som det var igår. Den grupp som stod på bortastå vill jag inte se igen. De gör fotbollen sämre. Hade jag arrangerat matcherhade jag gjort allt för att byta ut dem mot vettiga människor.

***

En annan sak är detta att Djurgårdens klack genast pekade ut den som enligt dem, kastade knallskott. Det gick alltså lätt att identifiera denne. Då borde det inte vara svårare att peka ut de som tänder bengaler. Om man faktiskt vill.

Det ska bli intressant att höra fans reaktioner på Bosses utspel. Än så länge har jag mest hört att det inte kommer att spela någon roll. Det tror jag är fel. Fans har en tendens att övervärdera sin betydelse och hänga fast vid tanken att status quo är det enda möjliga. Och ja, om samma människor kommer sker ingen förändring. Det gäller alltså att byta publik, att få andra fotbollsfans att komma. Sådana som kan ha kul och samtidigt låt andra njuta av matchen.

Om det är skitsvårt och dyrt att få biljett och om de står illa, så tror jag det är svårare att få folk till bortaresor utan en grupp att gömma sig i är det svårare att svina. På sikt man blir av med de som förstör till förmån för folk som vill se fotboll och samtidigt uppföra sig som folk och inte bryta mot lagar.

Det handlar alltså inte om att förbjuda alla bortafans. Det handlar om att säga nej till de grupper som missbrukar förtroendet att vistas bland seriös fotbollspublik. De som medvetet vill hetsa, hata, bränna, stjäla, svina och slåss. Kan man låta bli sånt tycker jag att man ska vara välkommen överallt. Om alla landsortslag som har problem med problemklubbarna gör samma sak så får vi en bättre Allsvenska.

Annonser

%d bloggare gillar detta: