Förbud med förbehåll

Har glömt att kommentera förslaget om maskeringsförbud på fotbollsmatcher som en utredare lämnade nyligen.

Av det jag hörde och läste blev jag inte imponerad.

Det kommer inte att bli olagligt att stå maskerad i samband med fotboll om lagen går igenom. Det kommer bara att bli olagligt att maskera sig i samband med oroligheter och bråk eller om det kan förväntas bli oroligheter och bråk.

Den som skrivit lagförslaget menar att det ska vara lagligt att stå i full mundering med luva och halsduk och svarta solglasögon om man vill. Kanske för att det är kallt. Det är inte ens olagligt att dra på sig en balaklava, alltså det som kallas rånarluva i dagligt tal. Bara om det finns risk för ordningsstörningar.

Så. Polisen och arrangören kommer alltså inte kunna ingripa mot en läktarsektion med maskerade personer så länge de inte gör något dumt. Och om de gör något dumt, som kastar ett knallskott eller en rökgranat, då är redan det olagligt. Men eftersom de då var maskerade innan de begick brottet kommer polisen inte kunna identifiera dem.

Att skicka upp en banderoll, gå in bakom och dra på rånarluva, bränna sin bengal och sen gå in bakom och dra av den igen kommer inte att bli svårare med denna lagen. Tvärt om kan man hävda att den legitimerar maskering, tills det händer något som redan i sig är straffbart.

Jag har väldigt svårt att se hur denna lag ska kunna hjälpa polis, arrangör och seriösa fans att skapa ordning och trygghet på läktaren.

Jag hoppas förslaget skickas tillbaka och skrivs om så att det blir olagligt att dölja ansiktet på fotbollsmatcher. Den som döljer sitt ansikte ska veta att den begår ett brott som är straffbart. Den ska inte vara välkommen i den öppna gemenskapen. Du ska riskera att bli gripen av polis. Jag tycker det.

Jag är ingen vän av hårda tag. Jag vill gå klädd som jag vill. Men då det nu är så att ett antal dränghjon börjat maskera sig för att begå brott så tycker jag att det är en okej inskränkning av min frihet att tvingas visa fejset på fotboll.

(Är du en kvinna som vill stå på ståplats i niqab eller burka ska du så klart få göra det. Det är enkelt fixat att säga till i biljettluckan att du behöver ett tillstånd. Det kan de som visiterar dig ge dig. Det ska inte behöva vara det minsta problematiskt och skulle det dyka upp ett stort antal hard core muslim-tjejer på t.ex AIKs matcher så grattis. Jag tror inte de kommer störa. Gör de det är det inte svårt för polisen att identifiera dem och lagföra dem heller.

Är det vinter och många minusgrader så ska också undantag kunna ges. Det är inte bandymatcher i januari som är problemet. Inte heller SM-veckan i Falun.)

Annonser

%d bloggare gillar detta: