Kärleken

Ibland tänker jag på hur mycket kärlek som finns i fotbollen och i samhället som ju är samma sak. Jag minns när Ivan Turina dog. Det var ju inte så länge sen. Det blev en stor uppslutning från hela fotbollssverige. AIK fick kärlek av resten.

Och hur det var när Klas Ingesson avled vet vi alla. Det ska man aldrig glömma.

Musikhjälpen i P3 samlade folk förra veckan. Trettio miljoner samlade man in och människor visade kärlek som bara människor kan. Man glömmer ofta den där kärleken och vad den kan åstadkomma.

Många skriver ”Alltid saknad, aldrig glömd.” om Ivan Turina på banderoller och bilder. Men mindre än ett år efter hans tragiska bortgång lanserade AIK en kampanj som hette ”Vi är inte ni”. Den bygger på påståendet att Allsvenskan har två lag. AIK och resten.

Jag hade inte valt den attityden. Inte någonsin och speciellt inte ett år efter en tragisk händelse som visade hur enig fotbollsvärlden kan stå. Glöm inte Turina men kom också ihåg kärleken, så som Johan Segui gjorde så bra på fotbollsgalan den hösten.

Vi är inte ni låter som Sverigedemokraternas jargong. Ni är inte svenskar. Ni kanske bor här, ni kanske talar svenska, ni kanske är födda här i flera generationer tillbaka men ni är inte svenskar. För ni är inte som vi. Ni har något mer än vi. Ni passar inte i vår pepparkaksform för hur en svensk ser ut.

Jag hade inte valt den attityden om jag hade ett politiskt parti. Eller om jag var en människa.

Årets Allsvenska inleddes med att en supporter slogs ihjäl och avslutades med att två profiler avled. Den kärlek som dessa tragiska händelser fick folk att släppa fram är inte slut. Det finns mer där den kom från. I fotbollsvärlden och i samhället som är samma sak för man kan inte skilja på grupper. Man kan bara inkludera. Alla. Det finns mer av den kärleken där ute och jag önskar att den ska visa sig oftare. Och att den får mer uppmärksamhet varje gång den syns.

Annonser

2 svar to “Kärleken”

  1. Lennart L Says:

    jisses va positivt o härligt skrivet, vaknat på rätt sida idag då?? ;-))

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: