Träna mer

Så länge jag kan minnas har jag hört folk klaga på att fotbollspelare tränar för lite. Speciellt konditionsidrottare brukar klaga. Konditionsidrottare och fans. Jämfört med Gunde Svan och en vanlig fabriksarbetare är allsvenska fotbollspelare bortskämda överbetalda pingislungor som fikar bort sina dagar.

Sen 1980-talet har jag hört detta. Ungefär lika länge har jag upplevt att nya tränare säger att laget måste träna mer. Så gör de, eftersom de vill ingjuta mod och framåtanda i klubben.

Så när jag läste intervjun med Magnus Haglund i BT där han sa att laget skulle träna lite hårdare, så som de gör i Norge, blev jag inte förvånad.

Inte heller blev jag förvånad när jag läste hur att fans tyckte det var bra. Det har som vanligt varit ett synnerligen irriterande gnäll om hur lata Elfsborgsspelarna är.

Blev jag då förvånad över att ingen ställde frågan om vilka framgångar all denna träning som norska lag ägnar sig åt lett till? Om de nått framgångar i europeiska ligor? Nej, det blev jag inte. För sån är fotbollspubliken. Norsk fotboll har inte varit nån direkt framgångssaga de senaste åren, trots all träning och betydligt mer pengar än Svensk fotboll. Men är det så att det finns en liga där de tränar mer än i Allsvenskan så är det en sanning att Elfsborg tränar för lite. (Här kan jag kasta in en liten brasklapp om Ålesund som slog ut Elsborg. Men det kan knappast skyllas på för lite träning.)

På onsdag börjar för övrigt träningen. AIK och IFK började alldeles nyss. AIK hade 2000 pers på sin första träning. IFK fick inte ens ihop en hel trupp. Men nu börjar det igen. Om mindre än en månad spelas första träningsmatchen. Vad ger ni för odds på att Lasse Nilsson, Jon Jönsson och Anders Svensson vilar på grund av känningar men det ska inte vara något problem för säsongen och att alla känner sig nedtränade efter att ha kört hårt men att det ändå såg bra ut eftersom danskarna är en månad före i sin försäsong?

Annonser

2 svar to “Träna mer”

 1. Kjell Floberg Says:

  Att det finns utrymme för extraträning inser man om man talar med
  Mebez Kurban!! http://www.nebezkurban.se

  • Olle Svalander Says:

   Individuell träning och fysträning med målet att bli snabbare, uthålligare och explosivare, som Kurban sysslar med, är nog väldigt viktigt. Speciellt för Elfsborg vars unga trupp faktiskt inte vuxit färdigt än. (Svensson, Mobaeck och Nilsson undantagna…) Friidrottens explosivitet är ju något Elfsborg utnyttjat förr. Var det inte den gamle tiokamparen Dagård som tränade sånt?
   Det är nog en utmaning att få så många unga killar att utvecklas individuellt och tillsammans både fysiskt och tekniskt och taktiskt.
   Vad jag tror är att träningens mängd och innehåll måste vara anpassad efter individens och gruppens behov. Inte efter hur mycket man tränar i Norge eller hur mycket en cyklist kör.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: